Skip to content

Assen heeft het duurzaamste stukje weg van Nederland

22 juli 2022

Donderdag 21 juli 2022 hebben wij een proefvak met duurzaam asfalt aangelegd op de Graswijk (parallelweg) in Assen. Het is voor het eerst in Nederland dat er asfalt wordt gelegd waarin geen bitumen is verwerkt.

Duurzaam asfalt

Gemeente Assen heeft bij de aanbesteding van de werkzaamheden de mogelijkheid geboden om een duurzaam proefvak asfalt aan te leggen. Wij hebben hiervoor, samen met Mourik, Versluys Groep, ReintenInfra, Vermeulen Groep, Miscancell, BMI Group en het Asfalt Kennis Centrum, een asfalt ontwikkeld dat bestaat uit 100% biologisch bindmiddel: Harsfalt mastiek 8B Grasfalt. Dit asfalt bestaat volledig uit plantaardige bestanddelen en is het volledig hernieuwbaar. Het bindmiddel bitumen, dat normaal gebruikt wordt bij asfalt, is vervangen door een mengsel van lignine uit Olifantsgras plantaardige olie en hars.

Proefvak

Het proefvak in Assen zal in de praktijk testen of het een goede vervanger is. Het duurzame asfalt wordt aangelegd op de parallelweg van de Graswijk, vlak voor het viaduct van de N33. In totaal gaat het om een lengte van ca. 125 meter. Eerder hebben wij al een rotonde aangelegd in Assen met Grasfalt 1.0. In dit asfalt was al 50% van het bitumen vervangen door lignine uit Olifantsgras. De ervaringen met dit asfalt zijn tot nu toe positief.

Foto’s zijn gemaakt door Meint Brookma.