Skip to content

Bedrijventerrein H2O zet met de keuze voor Grasfalt in op minder CO2-uitstoot

30 oktober 2020

Bedrijventerrein H2O bouwt verder aan de toekomst. Bedrijvenpark H2O is direct gelegen aan de A28 en A50 en biedt alle ruimte om te ondernemen voor kleine en middelgrote bedrijven in de regio Zwolle. Bedrijvenpark H2O kiest voor de aanleg van de wegen op het terrein bewust voor Grasfalt®. Op vrijdag 30 oktober is 800 ton Grasfalt® aangebracht, goed voor 10.500m² weg.

Grasfalt® is net zo sterk als ‘gewoon’ asfalt, maar de productie is een stuk milieuvriendelijker. Asfalt is samengesteld uit steen, grind, zand en bitumen. Bitumen wordt uit aardolie, een fossiele grondstof, gemaakt. In Grasfalt® is deze bitumen vervangen door lignine. Dit is een natuurlijke grondstof. Dit type asfalt wordt door te toevoeging van lijnzaadolie, Lynpave® bovendien op een veel lagere temperatuur geproduceerd. Ook dat scheelt CO2. In totaal komt er bij de toepassing van een ton Grasfalt 3,56 kg minder CO2 vrij.

LIGNINE UIT OLIFANTSGRAS

Lignine komt van nature in alle bomen en planten voor. Voor de ontwikkeling van Grasfalt is gekozen om dit te winnen uit olifantsgras. Olifantsgras groeit namelijk snel en kan ook op alle grondsoorten verbouwd worden. Het neemt daarnaast maar liefst zes keer meer CO2 op dan bomen.

“We vinden het als bedrijventerrein belangrijk om te werken aan minder CO2 uitstoot. Met Grasfalt® maken we dat tastbaar. We zetten hiermee een flinke stap naar een duurzaam bedrijventerrein” aldus Piet Tulner, directeur van H2O.

DUURZAME OPENBARE RUIMTE IN HATTEM

‘Als gemeente ondersteunen we dit initiatief uiteraard. We vinden het belangrijk om de openbare ruimte zo duurzaam mogelijk in te richten. De keuze voor Grasfalt® op bedrijventerrein H2O draagt daar goed aan bij.’ vertelt wethouder Auke Schipper van gemeente Hattem.

Op het bedrijventerrein wordt 800 ton Grasfalt® toegepast. Voor deze hoeveelheid Grasfalt heeft het olifantsgras dat gebruikt is tijdens het groeien 131 ton CO2 opgenomen. Voor de productie van het asfalt voor het bedrijventerrein (van grondstofwinning tot en met productie) is er in totaal 45,24 ton CO2 uitgestoten. Bedrijventerrein H2O heeft dus meer CO2 opgenomen uit de atmosfeer dan dat er uitgestoten is voor de productie van het asfalt.

EEN NIEUW, DUURZAAM PAND VOOR NTP

Voor NTP is de aanleg van Grasfalt® op het bedrijventerrein extra bijzonder. Rob Alberti, directeur NTP Hattem: ‘Het is mooi dat we onze duurzame toepassing Grasfalt® kunnen inzetten op een terrein waar we in 2021 ons nieuwe pand gaan bouwen. NTP vestiging Hattem zal in 2021 op H2O een nieuw, duurzaam pand bouwen. We zijn er hartstikke trots op om onderdeel te worden van het vooruitstrevende en duurzame bedrijventerrein H2O. Voor ons maakt het de cirkel rond.’