Dinsdag 26 november vond de uitreiking van de prestigieuze Cobouw Awards plaats in AFAS Leusden. In de categorie Infra is Roelofs, de gemeente Berkelland en NTP bekroond voor hun gezamenlijke project Bouwteam Groot Onderhoud Wegen 2022-2026. Het winnen van deze award benadrukt de innovatieve, duurzame en vooruitstrevende aanpak van dit unieke bouwteamproject.
Innovatie en duurzaamheid centraal
Het project richt zich op groot onderhoud van wegen in de gemeente Berkelland en staat bekend om de toepassing van circulaire innovaties en slimme technieken. Zo maken we gebruik van duurzame oplossingen, waaronder Harsfalt (met lignine uit olifantsgras) en hergebruik van vrijgekomen materialen, zoals stenen die lokaal worden ingezet. Ook worden radarvoertuigen en geavanceerde GIS-oplossingen ingezet om beheerdata te ontsluiten. Deze innovatieve aanpak vermindert niet alleen de ecologische impact, maar maakt de infrastructuur toekomstbestendig. Hiermee levert het project een concrete bijdrage aan onze gezamenlijke duurzaamheidsdoelstellingen.
oprechte samenwerking als sleutel tot succes
Het bouwteam onderscheidt zich door een unieke samenwerking op basis van vertrouwen, openheid en transparantie. Roelofs, de gemeente Berkelland en NTP hebben vanaf de start een gedeelde visie gehanteerd: de ‘best for project’-benadering. Dit houdt in dat alle partners vanuit hun eigen expertise bijdragen aan de hoogst mogelijke maatschappelijke waarde.
Met open begrotingen, inzicht in offertes en regie-gebaseerde uitvoering is efficiënt gewerkt aan jaarlijkse onderhoudsbudgetten en reconstructies. Deze aanpak heeft niet alleen geleid tot indrukwekkende resultaten, maar wordt inmiddels ook gedeeld met andere gemeentes.
Reactie van de jury
Han Vrijling, juryvoorzitter Cobouw, prees het project tijdens de Infra Award uitreiking als:
” De gemeente Berkelland, Roelofs en NTP hebben de jury overtuigd van hun optimale samenwerking. Zowel het hechte bouwteam als innovatieve oplossingen in de praktijk kwamen tijdens hun gezamenlijke prestaties sterk uit de verf.
De winnaars hebben al vanaf de aanbesteding van het tweefasencontract hun creativiteit en eensgezindheid getoond. De bouwteam-aanpak hebben zij naar een hoger niveau getild door volledige transparantie en grondig databeheer. Een belangrijke winst was dat er sneller dan verwacht wegen geïnspecteerd en vernieuwd werden. Het project maakte ruim baan voor circulariteit en duurzame asfaltmengsels.
Het aanstekelijke enthousiasme van de projectmedewerkers over hun aanpak heeft de potentie vele anderen infrabeheerders te inspireren. De jury spoort Berkelland en haar aannemers daartoe ook aan, zodat in de nabije toekomst deze succesvolle werkwijze navolging vindt in de markt – niet alleen voor de Nederlandse wegen maar ook voor de kunstwerken.”
Roelofs, de gemeente Berkelland en NTP zijn trots op deze erkenning en kijken ernaar uit om deze aanpak in de toekomst voort te zetten.