Skip to content
Grasfalt België

Grasfalt in België

1 juli 2024

Innovatie in Voeren: eerste Grasfalt-aanleg in België

Op 25 juni hebben we voor het eerst in België Grasfalt aangebracht op een circulair bedrijventerrein. Deze baanbrekende stap was het resultaat van de gezamenlijke inspanningen van POM Limburg (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg), NTP en de gemeente Voeren om projecten naar een hoger circulair niveau te tillen.

Tijdens het evenement kregen genodigden de kans om duurzame bouwmaterialen te ontdekken en de richtlijnen te leren kennen voor de circulaire constructie van toekomstige gebouwen op het terrein. Tom Vandeput, gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg en Joris Gaens, burgemeester van Voeren spraken over dit unieke project. Onze collega Jeroen Buijs, Manager Onderzoek en Ontwikkeling mocht de aanwezigen toespreken over het product, de toepassing ervan en de toekomst van bio-based asfaltmengsels. Van deze dag is een mooie nieuwsitem verschenen op VRT NWS.

Grasfalt

In de zoektocht naar duurzame oplossingen heeft NTP een baanbrekende stap gezet met de introductie van Grasfalt®, een uniek duurzaam asfalt. Grasfalt® is niet alleen een innovatie in de asfaltindustrie; het is een toekomstgerichte visie op milieuvriendelijke en duurzame wegenbouw.

Grasfalt® is een asfaltmengsel waarbij 50% van het bindmiddel bestaat uit bitumen en 50% uit lignine afkomstig uit het gewas Miscanthus Giganteus, oftewel Olifantsgras. In principe kan elk regulier asfaltmengsel worden uitgevoerd in de vorm van Grasfalt®. Echter de meeste winst valt te halen bij bitumenrijke mengsels zoals steenmastiek. Dit is dan ook de reden dat we met de ontwikkeling van ons Grasfalt® zijn begonnen met SMA. Dit zorgt voor:

  • Besparing van fossiele grondstoffen.
  • 20% CO2-reductie door de lagere productietemperatuur van Grasfalt. Namelijk 130 ºC in plaats van 170 ºC! Dit betekent een besparing van ruim 2 m³ gas per ton asfalt.
  • Duurzame opslag van CO2 door olifantsgras.