Op vrijdag 11 april 2025 is de Groenloseweg in Winterswijk feestelijk heropend. De weg heeft een flinke metamorfose ondergaan. In nauwe samenwerking met de gemeente Winterswijk is dit project in bouwteamverband tot stand gekomen.
Circulair werken in de praktijk
Bij dit project is bewust niet gekozen voor het traditionele ‘verwijderen en opnieuw aanbrengen’, maar juist voor het hergebruik van bestaande materialen. Dit materiaal is op locatie gestabiliseerd met schuimbitumen, een techniek die de levensduur van de fundering aanzienlijk verlengt. Hierdoor hoefde er geen nieuw funderingsmateriaal te worden aangevoerd. Het resultaat? 334 transportbewegingen minder. Dat betekent een forse reductie in CO₂-uitstoot én aanzienlijk minder hinder voor de omgeving.
Duurzaam asfalt en een slimme opbouw
Door de toepassing van schuimbitumen is niet alleen de fundering verduurzaamd, maar zijn ook de asfaltlagen geoptimaliseerd, waarbij minder materiaal nodig was. Voor de deklaag is gekozen voor Grasfalt, een innovatief asfaltmengsel met een lagere CO₂-voetafdruk. De fietsstroken zijn uitgevoerd in roodwordend Grasfalt, dat na verloop van tijd een roodachtige kleur krijgt doordat de donkere toplaag slijt. Hierdoor is geen extra pigment nodig – wat eveneens bijdraagt aan de vermindering van CO₂-uitstoot.
Meer groen, betere afwatering en een veilige weg
Naast het technische werk is ook de omgeving aangepakt. Er zijn nieuwe bomen en struiken geplant, en de afwatering van regenwater is verbeterd. Bovendien is de Groenloseweg ingericht als een 30 km/u-zone, wat de verkeersveiligheid vergroot voor automobilisten, fietsers en voetgangers.
Bouwteam als succesfactor
Dit project is gerealiseerd in bouwteamverband. De intensieve samenwerking met de gemeente zorgde voor korte lijnen, slimme oplossingen en een goede afstemming met de omgeving.
Met deze herinrichting is de Groenloseweg weer helemaal klaar voor de toekomst: een veilige, comfortabele én duurzame weg voor iedereen.