Skip to content

Grote landelijke belangstelling voor start sanering van drugsafval in Halsteren

30 november 2023

In samenwerking met Geofoxx en de provincie Noord-Brabant is NTP vorige week gestart met de sanering van een aanzienlijke drugsafvalput in een natuurgebied bij Halsteren. Vandaag trok het project veel aandacht van de landelijke en regionale pers, aangezien het dumpen van drugsafval een groeiend maatschappelijk probleem vormt, met negatieve gevolgen voor natuur, dieren en mensen.

Michiel Assink, de projectleider van NTP, deelt inzichten over de aanpak van dit complexe project in Halsteren: “In nauwe samenwerking met de provincie Noord-Brabant en Geofoxx monitoren we nauwkeurig de locaties van vervuiling. Stap voor stap meten we waar resten van drugsafval zich bevinden. De gereinigde grond wordt zorgvuldig teruggebracht naar het gebied, terwijl verontreinigde grond wordt gereinigd.”

Gedeputeerde Hagar Roijackers van de provincie Noord-Brabant, verantwoordelijk voor Natuur, Milieu en het Brabants Programma Landelijk Gebied, benadrukt dat dit de grootste hoeveelheid gedumpt drugsafval is die ooit in Nederland is aangetroffen. Als wettelijk verantwoordelijke voor de sanering deelt Roijackers mee dat er 10.000 m3 grond tot een diepte van 8 meter wordt afgegraven, waarvan ongeveer 2000 m3 gereinigd moet worden. De financiering van deze operatie wordt ondersteund door het Rijk.

Boswachter Erik de Jonge van het Brabants Landschap ontdekte het drugsafval, afkomstig van een cocaïnewasserij, in maart 2021. Op diverse locaties in het bos waren verschillende oplosbare oplosmiddelen geloosd, die doorgedrongen waren tot het grondwater.

Michiel Assink, projectleider bij NTP, benadrukt de expertise van NTP op het gebied van bodem- en grondwatersanering: “Deze opdracht past perfect bij ons; we zijn ervaren in zowel bodem- als grondwatersanering. We kunnen snel schakelen en hebben uitgebreide kennis op beide gebieden. In samenwerking met Geofoxx en de provincie Noord-Brabant streven we naar de meest effectieve oplossingen om dit complexe probleem in dit gebied snel en vakkundig aan te pakken.”

Kijk voor meer informatie op ‘Drugsafval sanering grond en grondwater – NTP

Neem voor meer informatie contact op met
Michiel Assink
Projectleider