Skip to content

Innovatie in Twekkelo

18 oktober 2024

De Strootsweg en de Burgemeester Stroinkstraat in Twekkelo/Enschede hebben een volledige transformatie ondergaan, waarbij innovatieve en circulaire methoden en materialen de kwaliteit van de wegen aanzienlijk hebben verbeterd en een forse CO₂-besparing hebben opgeleverd.

Belangrijkste feiten op een rij

💪 Primeur voor Nederland: De inzet van de Wirtgen Crusher
Bij dit project hebben we, in samenwerking met Freesmij, voor het eerst in Nederland een mobiele “crusher” ingezet. Deze krachtige machine kan te grote stenen, grof puin en oude fundering breken zodat deze hergebruikt kan worden als funderingsmateriaal. Hierdoor konden we de gehele fundering ter plekke hergebruiken. Door dit duurzame proces hebben we geen nieuw materiaal hoeven te gebruiken en bespaarde vele transportbewegingen.

🚛 1244 transportbewegingen voorkomen
Dankzij, het in-situ, hergebruiken van de bestaande fundering met schuimbitumen hebben we 1244 transportbewegingen kunnen vermijden. Dit heeft de uitstoot en de overlast voor de omwonenden aanzienlijk verminderd. Door het toepassen van schuimbitumen stabilisatie, hebben we de dikte van de asfalt constructie aanzienlijk weten te reduceren. Deze verhardingsconstructie, met minimale dikte, heeft een veel langere levensduur.

⚙️ Duurzame asfaltmengsels
In de tussen- en deklaag hebben we innovatieve asfaltmengsels toegepast:

  • AC 16 bind Lynpave warm mix voor de onderlaag, wat een besparing van 47.000 kg CO₂ opleverde.
  • AC 11 Surf Grasfalt voor de deklaag, waarmee we in totaal 98.000 kg CO₂ bespaarden.

Een indrukwekkend proces waarbij elke stap volledig in beeld is gebracht! Benieuwd hoe dit ging? Kijk dan mee!

Partnerschap

Het partnerschap tussen de gemeenten Enschede en Losser, Roelofs en NTP streeft naar diverse doelen: integrale ontwikkeling, volledige circulariteit, CO₂-neutraal in 2050, en een gezonde, klimaatadaptieve leefomgeving. Door actief samen te werken, innovaties te ontwikkelen en kennis te delen, werken we aan een duurzame toekomst. De Burgemeester Stroinkstraat en Strootsweg zijn wegen binnen dit programma waar we nieuwe werkwijzen inzetten om innovatief onderhoud te plegen.