Skip to content

Objectieve duurzame keuzes bij aanleg Europastraat Borne!

3 december 2022

De laatste van de 80 nieuwe bomen aan de Europastraat ging donderdagmiddag in de grond. Wethouder David Vermorken legde met het planten van de iep symbolisch de laatste hand aan de herinrichting van de straat waaraan vanaf september 2021 gewerkt is. “Hier staat een tevreden wethouder”, glunderde Vermorken. “Dit is echt een voorbeeldstraat met veel ruimte voor groen en klimaatadaptatie en niet alleen maar gericht op autoverkeer. Een mooi straatbeeld én extra bomen, ook dat is gaaf!”

30 km, de nieuwe norm

Het wegdek en de riolering onder de Europastraat waren aan vervanging toe. En dat bood kansen voor andere aanpassingen. “Juist dan willen we kijken hoe we de openbare ruimte meteen kunnen aanpakken”, vertelde verkeersdeskundige Joachim Wissink. “Een oplossing had kunnen zijn om een 50-km weg in asfalt met brede fietsstroken te realiseren, maar we wisten dat de Europastraat ook een barrière was voor verkeer van en naar het centrum. Daarom is er een ontwerp gemaakt voor een 30-km weg met gelijkwaardige kruisingen, waar de fiets ook een plek heeft. En dat is de nieuwe norm voor heel Borne, als het aan mij ligt.”

Meer ruimte voor groen

Bijkomend voordeel van de aanpassing van de wegen is dat er ruimte ontstaat voor water en extra groen. En dat is goed te zien in de nieuwe Europastraat. “Ik ben er best trots op”, zei Wissink. “We hebben veel doelen kunnen behalen en hadden een goede interactie met de omwonenden, ondanks corona. Eigenlijk hebben we alleen maar positieve reacties ontvangen, hoewel er hier en daar wel discussie was over een boom die wel of niet zou moeten blijven staan. Al met al een goed voorbeeld hoe je als gemeente de ruimte kunt geven aan groen.”

Optimal Scan voor objectieve duurzame keuzes

Gemeente Borne heeft samen met NTP en Planet+ (www.planetpluspartners.com) onderbouwde duurzame keuzes gemaakt binnen dit project. Via Optimal Scan van Planet+ kan inzichtelijk gemaakt worden hoe duurzame opties er ten op zichte van de standaarduitvoering scoren. Hier worden diverse parameters in meegenomen zoals MKI, levensduur, circulariteit en CO2-besparing. Ook uitvoerbaarheid en financiële haalbaarheid worden hierin meegenomen. Op die manier maakten we in dit project in Gemeente Borne gezamenlijk meetbare en realistische duurzame keuzes.