Skip to content
SOMA halfwarm asfalt

Primeur: Half warm asfalt bij SOMA

17 mei 2024

Bij SOMA bedrijfsopleidingen hebben we het allereerste proefvak van Nederland aangelegd met half warm asfalt: Lynpave 95®. Dit innovatieve stukje wegdek is ontwikkeld door AKC en haar leden. Asfalt Centrale Bovenveld heeft dit half warm mengsel geproduceerd en wij mochten dit aanbrengen. Het asfaltmengsel is geproduceerd bij een temperatuur van 90 graden en markeert een nieuwe fase in onze gezamenlijke inzet voor vooruitgang en duurzame ontwikkelingen in de branche.

SOMA heeft hun praktijkterrein ‘Living Lab’ ter beschikking gesteld om dit baanbrekende asfalt als testcase te integreren. Het deel van hun terrein, waar voornamelijk lessen worden gegeven op het gebied van ondergrondse infra, biedt de ideale omgeving voor deze innovatie. De toevoeging van bovengrondse elementen zal de studenten nog beter voorbereiden op de werkelijke situaties buiten.

half warm asfalt

Dat we in het lab Lynpave-asfalt konden maken bij 95°C wisten we al. Nu hebben we laten zien dat het in de praktijk zelfs bij 90°C met succes geproduceerd kan worden en dat het dan ook nog goed te verwerken is. Inmiddels wordt Warm Mix Asfalt (WMA) steeds meer toegepast. WMA, geproduceerd bij temperaturen tussen 100°C en 140°C, resulteert in een CO2-reductie van ongeveer 40% – een belangrijke stap voorwaarts.

We geloven er nog meer milieuwinst te behalen is met Half Warm Asfalt (HWA), geproduceerd bij temperaturen tussen de 70°C en 100°C. Op het buitenterrein, het Living Lab, is er nu het eerste proefvak Lynpave HWA, aangebracht met een productietemperatuur van 90°C. De komende jaren monitoren we dit proefvak nauwlettend.

Het toegepaste mengsel, een AC 11 surf Lynpave95 met 35% PR, is door ons aangebracht. De verwerking van dit asfalt verliep vlekkeloos verliep.

Samenwerking

SOMA bedrijfsopleidingen en SOMA College hebben het hele traject voorbereid. Studenten hebben tijdens de aanleg de unieke kans kregen om de praktijk echt te ervaren. In dit project is er met veel partijen samengewerkt. Van het voorbereiden van de asfaltbaan, het leggen van kolken en infiltratiekratten. Tot het leveren van banden, goottegels en mantelbuizen tot het produceren en aanleggen van het asfalt.