Grote evenementen, zoals Zwarte Cross, genereren tijdelijk grote hoeveelheden afvalwater, wat kan leiden tot overbelasting van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Deze piekbelastingen vormen een risico voor de waterkwaliteit en kunnen negatieve gevolgen hebben voor kwetsbare natuurgebieden.
Met aangescherpte Europese regelgeving die vanaf 2027 van kracht wordt, is het essentieel om effectieve maatregelen te ontwikkelen die deze piekbelastingen kunnen afvlakken. Om aan deze regelgeving te kunnen voldoen past MTD geavanceerde filtratie- en omgekeerde osmose (RO) technologie toe in hun mobiele Silver Label Unit waterzuiveringsinstallatie. Het gezuiverde festivalwater kan vervolgens worden teruggegeven aan de natuur om de lokale waterbalans te herstellen, of weer hergebruikt worden voor bijvoorbeeld het spoelen van toiletten op het festival.
NTP en MTD bundelen krachten
Naast deelname aan een pilot in mobiele waterzuivering op het Zwarte Cross festival gaat we in samenwerking met MTD aanvullende tests uitvoeren om microverontreinigingen – van geneesmiddelen tot overblijfselen van persoonlijke verzorgingsproducten – uit het afvalwater te verwijderen. Deze samenwerking is een belangrijke stap in onze voortdurende inspanningen te werken aan een duurzame leefomgeving.
Verdere behandeling afvalwaterstroom
Wij voegen op de concentraatstroom een extra zuiveringsstap toe met onze innovatieve mobiele in situ chemische oxidatie (ISCO) unit. Deze unit gebruikt een op ozon gebaseerde techniek om microverontreinigingen in het afvalwater verder te verminderen. Door het op een speciale manier toevoegen van ozon aan de afvalwaterstroom, kunnen we tot 70-80% van de verontreinigingen verwijderen voordat het water de rioolwaterzuiveringsinstallaties van het Waterschap bereikt. Dit vermindert de belasting op de zuiveringsinstallaties en draagt bij aan een schoner milieu. Deze technologie is eerder al succesvol getest op RWZI-effluent en toont een hoog rendement bij het verwijderen van microverontreinigingen.
Samenwerken aan een duurzame leefomgeving
Het doel van deze tests is om aan te tonen dat het mogelijk is om microverontreinigingen al op het festival zelf vergaand af te breken en daarmee de algehele waterkwaliteit te verbeteren. Met deze pilot willen we een model creëren dat niet alleen andere festivals kan inspireren, maar ook andere sectoren, regio’s en steden. We zijn trots op deze samenwerking en de gezamenlijke inzet voor een duurzamere toekomst en leefomgeving. Samen met de werkgroep van 18 instanties en innovaties binnen het pilotproject op de Zwarte Cross zetten we een belangrijke stap in de richting van een circulaire waterketen voor evenementen en een belangrijke stap naar een schonere en duurzamere wereld.