Skip to content
Het schetsontwerp van de Dorpsbleek in Losser, gemaakt Odin Landschapsontwerpers.

Dorpsbleek Losser Bouwteam

Lopend project Tuinstraat
Opdrachtgever Gemeente Losser
Locatie Tuinstraat
Start Werkzaamheden Maart 2023
Oplevering Juni 2024

In Losser zijn wij in een bouwteam bezig met de renovatie van de Dorpsbleek in Losser. Een unieke en bijzondere opdracht die we uitvoeren in samenwerking met de gemeente Losser, Waterschap Vechtstromen en Odin Landschapsontwerpers. Deze opdracht is onderdeel van het programma Beken en Bleken waarbij de gemeente Losser bezig is met een duurzame leefomgeving, de leefbaarheid en klimaat- en energieopgaven om de gemeente.

Wat gaan wij doen in Losser?

Vroeger werd De Dorpsbleek in Losser gebruikt voor het bleken van was, tegenwoordig is het een Rijksmonument. Nu krijgt het een opvangfunctie voor regen uit andere plekken in het dorp want de Dorpsbleek valt in de zomer (bijna) droog. Omdat tegen te gaan is er een slimme en duurzame oplossing bedacht. Dit doen we met gezuiverd water waar we het zwembad Brilmansdennen mee verwarmen. Hier passen wij onze kennis van riothermie toe. Nadat de warmte uit het water is gehaald, pompen we het water naar de Dorpsbleek waar het water door de verschillende reken wordt geleid met beplanting die een zuiverende werking heeft. Hiermee houden we de waterstand op peil. Vanaf hier stroomt het water via de nieuwe woonwijk het Dinkeldal naar de Dinkel.

De planning voor de Dorpsbleek in Losser

Net voor de bouwvakvakantie hebben we de herinrichting van de Tuinstraat afgerond. De staat is weer geopend voor verkeer en dat hebben we met de buurt gevierd. De herinrichting van de Tuinstraat is een onderdeel van het tracé van de Riothermie leiding, met de afronding hiervan is het eerste deel van het tracé richting het zwembad gereed. We leggen ook een vrijliggend fietspad aan, naast de Ravenhorsterweg.
De vervolgwerkzaamheden vinden begin 2024 plaats.

Omwonenden en NTP vieren samen onder het genot van een broodje, de opening van Tuinstraat in Losser. De Tuinstraat is onderdeel van de werkzaamheden aan de Dorpsbleek.