Skip to content

Klimaatplein Saxion

Afgerond project M. H. Tromplaan 28
Opdrachtgever Saxion
Locatie M. H. Tromplaan 28
Start Werkzaamheden Mei 2023
Oplevering Augustus 2023

Wat gaan we doen?

In de periode vanaf mei tot en met begin augustus 2023 voeren zijn wij bezig met de aanleg van het Klimaatplein op de hoofdlocatie van Saxion in Enschede. Vanaf het nieuwe schooljaar kunnen alle studenten, medewerkers en bezoekers genieten van een prachtig, biodivers én duurzaam plein.

Samenwerken aan een duurzaam plein

Het Klimaatplein is een uniek project want het is een co-creatie van studenten, academies, Aveco de Bondt, IAA Architecten, NTP, Pioneering, Waterschap Vechtstromen en de Facilitaire Serviceorganisatie van Saxion. Maar liefst 48 studenten leveren in elf projectgroepen een bijdrage aan het plein of gaan dit nog doen; van ontwerp tot uitvoering. Het begon met studenten van de School of Business, Buiding & Technology, maar ook andere Saxion-academies doen nu mee via een Smart Solutions Semester. Studenten van diverse academies hebben de opdracht gekregen te bedenken hoe gecommuniceerd kan worden over alle elementen die onderdeel uitmaken van het nieuwe plein.

Verschillende (duurzame)onderdelen

Het wordt steeds warmer in de zomer, steeds droger ook en tegelijk komen steeds vaker heftige regenbuien voor. Dat betekent wat voor de inrichting van de openbare ruimte. Het huidige plein aan de ingang van Hogeschool Saxion is kaal en groot plein. In de zomer is het er vaak erg warm en in de seizoenen wanneer het veel regent, watert er (te) veel water af op het riool. Niet echt een plein wat het gehele jaar door een aantrekkelijke plek is om te zijn. In het ontwerp van de studenten wordt het plein onder andere voorzien van meer groen en schaduw en een als wadi ingerichte groene waterberging. Daarmee neemt het verharde oppervlak af met ruim 30% en wordt de afvoer op het riool zeer verminderd. Een toekomstbestendige en aantrekkelijke plek voor bezoekers.

Informatie

Interne kanalen en vragen

Studenten worden via interne kanalen van Saxion, zoals Blackboard, op de hoogte gehouden. Heeft u vragen over de werkzaamheden of planning, neem dan contact op met Thijs Oosterbroek (Assistent Uitvoerder) 06 – 577 55 823 of Ankie Wessel, omgevingsmanager NTP (a.wessel@ntp.nl).

Thijs over de voortgang

Het straatwerk is in afrondende fase, 28 juni wordt de laatste bestrating afgemaakt. Na de bouwvak worden de fietsnietjes geplaatst en maakt Van Heteren de randligger om de vlonder en de loopbrug heen. Eerste groenwerk wordt een deze dagen ingezaaid en in het najaar worden de bomen geplant.
Ook starten we in het najaar met de realisatie van de bufferbak.  

Thijs Oosterbroek - assistent uitvoerder Klimaatplein