Skip to content

Rietgrachtpark Arnhem

Lopend project Arnhem
Opdrachtgever Stichting 't Broek Omhoog
Locatie Arnhem
Start Werkzaamheden 01-12-2022
Oplevering Eind 2023

Aanleg van een groene ontmoetingsplek

Het Arnhemse Broek is een wijk waar weinig groene plekken zijn om elkaar laagdrempelig te ontmoeten. Een wijk waar behoefte is aan meer sociale cohesie, tegengaan van vereenzaming en onderlinge verbinding tussen bewoners.

Met de ontwikkeling van het “Rietgrachtpark” wordt niet alleen beoogd een plek te ontwikkelen waar sprake is van een groene, biodiverse en klimaatbestendige leefomgeving. Zeker zo belangrijk is het om een plek te ontwerpen en te ontwikkelen waar buurtbewoners elkaar ontmoeten, samenwerken, ideeën uitwisselen en mee te beslissen over de inrichting van hun wijk.

Samen werken aan  een groene, biodiverse en klimaatbestendige leefomgeving

Onder leiding van Stichting ’t Broekomhoog komt de aanleg tot stand door de inzet van vrijwilligers en bewoners uit de wijk Het Broek. Stichting ’t Broek Omhoog werkt hierbij samen met Stadsgras en NTP aan de realisatie van deze prachtige plek. Gemeente Arnhem financiert de totstandkoming. Het grote, anonieme grasveld wordt vervangen door een kleinschalige groenplek, die voor de bewoners als een buurttuin zal voelen. Het een plek waar je lekker beschut zit, met buren spreekt en waar kinderen zorgeloos buitenspelen.

Door samen aan het groen te werken, ontstaan nieuwe contacten, meer verbinding tussen wijkbewoners en wordt de leefbaarheid bevordert in de wijk. Daarnaast dragen de gezamenlijke activiteiten ook bij aan een mooie, gezonde en meer biodiverse en klimaatbestendige leefomgeving.

Plek voor activiteiten

De basis van het plan wordt gevormd door een fruit- en pluktuin een plek om samen aan in het groen te werken, te zaaien en te oogsten. Tussen de fruitbomen komen jeu de boulesbanen en een toekomstige waterspeelplek. Door toepassen van stevige halfverharding (padvast) en routing is het park ook goed voor ouderen en rolstoelers toegankelijk.

Vergroening en klimaatadaptatie

Het grasveld wordt getransformeerd naar een plek met bloeiende planten voor insecten en bodemleven. In de bakken met schone grond komt beplanting dat geoogst en gegeten wordt door de betrokken vrijwilligers.

Vergroten van de sociale functie

Een parkje in de buurt om je buurtgenoten te ontmoeten, mee te doen met het onderhoud aan het groen, bewust met voeding om te gaan en om lekker te bewegen voor jong en oud. Het Rietgrachtpark vorm hiermee een prachtige aanvulling op de paleistuin van ’t Broek Omhoog. De beide groene ruimtes samen krijgt een gemeenschappelijk karakter wat beide locaties versterkt en bijzonder maakt.

Vergroten van de groene functie van de plek

De biodiversiteit van de plek wordt verbeterd. Hoogteverschillen, schaduw en veel bomen en struiken zorgen voor een microklimaat waarin het voor mens en dier goed toeven is. Door de aanplant van bloeiende planten zorgt voor een bron van leven voor mensen, vogels en insecten. In de toekomst willen we graag nog een nieuwe waterloop creëren. Hiermee krijgt de plek voor elke groep wat wils. Groen is hierbij de verbinding tussen de verschillende mensen planten en dieren.

Vergroten van de educatieve functie

Op deze plek kun je van alles leren. Letterlijk door te ervaren hoe fruit aan de bomen groeit, hoe het smaakt, wat je ermee kunt doen en hoe je het moet onderhouden. Ook de multifunctionele sportlocatie naast de tuin zorgt voor meer en gezond bewegen.

Wanneer gaan we dit doen?

De eerste werkzaamheden zijn, samen met Stichting ’t Broek Omhoog en Stadsgras, begin december 2022 begonnen. Eind 2023 hopen we klaar te zijn met de volledige aanleg.

Wil jij als bewoner of vrijwilliger ook je steentje bijdragen aan dit mooie project? Neem dan contact op met Winny van Bakel van Stichting ’t Broek Omhoog (winny@hetbroekomhoog.nl of 06-29407281)

Neem voor meer informatie contact op met
Matthijs Hokke
Projectleider