Skip to content

Sanering drugsafval Halsteren

Lopend project Nieuwe Zandstraat
Opdrachtgever Provincie Noord-Brabant
Locatie Nieuwe Zandstraat
Start Werkzaamheden September 2023
Oplevering Voorjaar 2024

Samen met Geofoxx en de provincie Noord-Brabant is NTP eind november gestart met de sanering van een omvangrijke drugsafvalput in een natuurgebied bij Halsteren. Vandaag was er veel belangstelling van de landelijke en regionale pers voor dit project. Het dumpen van drugsafval is een steeds groter wordend maatschappelijk probleem; voor de natuur, dieren en mensen.

Samen met de provincie Noord-Brabant en Geofoxx houden we nauwlettend in de gaten waar de vervuiling zit. Laag voor laag meten we zo waar er drugsafvalresten zitten. Schone grond zullen we weer terugbrengen op het gebied en vervuilde grond wordt gereinigd.

Er wordt ongeveer 10.000 m3 grond tot een diepte van 8 meter afgegraven wordt waarvan ongeveer 2000 m3 gereinigd moet worden. Het Rijk draagt bij aan de financiering van deze operatie.

Boswachter Erik de Jonge van het Brabants Landschap ontdekte het drugsafval, afkomstig van een cocaïnewasserij, in maart 2021. Verschillende oplosbare oplosmiddelen waren op diverse locaties in het bos geloosd en doorgedrongen tot het grondwater.

Michiel Assink, projectleider bij NTP, vertelt over de expertise van NTP op het gebied van bodem- en grondwatersanering. Hij verklaart: ‘Dit is voor ons een klus die op het lijf geschreven is; we zijn bekend met bodemsanering én met grondwatersanering. We kunnen snel schakelen en hebben expertise op beide gebieden. In samenwerking met Geofoxx en de provincie Noord-Brabant kijken we naar de meest effectieve oplossingen om dit complexe probleem in dit gebied snel en vakkundig op te lossen.’