Skip to content
Schans-Buitenwacht werkzaamheden in Kampen

Schans-Buitenwacht Bouwteam

Lopend project Station Kampen P+R
Opdrachtgever Gemeente Kampen
Locatie Station Kampen P+R
Start Werkzaamheden Oktober 2023
Oplevering Maart 2025

Samen met de gemeente Kampen en NTP zijn we in bouwteam aan de slag met de ontwikkeling van het stationsgebied Schans-Buitenwacht. Doel om een nog aantrekkelijker gebied te creëren. De plek ligt net naast de stadsbrug die IJsselmuiden met de binnenstad van Kampen verbindt.

Rijke geschiedenis van Schans-Buitenwacht

Dit gebied draagt een rijke geschiedenis met zich mee. Tegenwoordig is het een verwelkomende halte voor treinreizigers uit Zwolle en markeert het de toegangspoort naar IJsselmuiden en de historische binnenstad van Kampen. De tweede helft van de naam van dit gebied herinnert ons aan de uitgaansgelegenheid Buitenwacht. Deze is in 2010 helaas door brand verloren is gegaan.

Duurzaamheid in Kampen

In het kader van het huidige plan zijn in 2021 waterafvoersystemen (wadi’s) aangelegd in dit gebied. Hierdoor leveren we al een belangrijke bijdrage aan duurzaamheid. Vanaf 2023 zetten we ons in voor het herstellen van de historische contouren van de voormalige schans. We realiseren een groen verblijfsgebied en een fietsenstalling in de vorm van een bastion die ruimte biedt aan maar liefst 1.400 fietsen. Bovendien komen er in totaal 330 parkeerplaatsen.

Ontwerpprincipes

Het ontwerp is gebaseerd op een aantal principes:

•           Een fijn verblijfsklimaat voor inwoners, ondernemers en bezoekers.

•           Herintroduceren van de historische contouren van de Schans in het ontwerp

•           Behouden van zichtlijnen naar de historische binnenstad

•           Garanderen van een goede verbinding naar de ingang van het stationsgebouw

•           Leggen van connecties met de oever van de IJssel


Het ontwerp Schans Buitenwacht is in het bouwteam met NTP, gemeente Kampen, TLU Landschapsarchitecten en Voortman Design en Build nader uitgewerkt.

Om belangstellenden en bewoners een goed beeld te kunnen geven van de nieuwe omgeving is door onze ontwerpers een visualisatie gemaakt van het ontwerp dat we onder andere op de Dag van de Bouw op 8 juni 2024 aan het publiek konden tonen.

Planning Schans-Buitenwacht

Sinds begin 2023 zijn we in bouwteamverband (Bouwteam Schans-Buitenwacht) bezig met het komen van een Voorlopig ontwerp tot een Uitvoeringsontwerp. Door de complexiteit en omvang van het project is het een flinke uitdaging aan het bouwteam. In oktober zijn we buiten gestart met de realisatie van tijdelijke maatregelen die nodig zijn om de bouw van het project mogelijk te maken. Onder andere verleggen we een toegangsweg naar de parkeerplaatsen. Maar ook het verplaatsen we de complete fietsenstalling om ruimte te maken voor de bouw van een horeca-paviljoen en de fietsenstalling.

In 2024 realiseren we de complete fietsenstalling. Hierdoor wordt het hele project in een nieuw jasje gestoken, vanwege bereikbaarheid wordt dit allemaal gefaseerd uitgevoerd. Naar verwachting zal het complete project in voorjaar 2025 worden opgeleverd. 

Om bezoekers en geïnteresseerden te informeren is een bezoekerscentrum aanwezig in het stationsgebouw, verder volgt er op deze pagina informatie en op die van de gemeente. Ook kunt u zich aanmelden voor onze omgevingsapp.

QR code voor het project Schans-Buitenwacht Kampen
Neem voor meer informatie contact op met
Erik Last
Projectleider