Skip to content
PFAS sanering in grond en grondwater

PFAS Sanering in grond en grondwater

Heeft u binnen uw bedrijfslocatie of binnen uw gemeente te maken met een PFAS probleem in de grond en/of in het grondwater? Ga dan het gesprek aan met onze bodemspecialisten om te kijken wat voor u de beste aanpak op maat is.

Sanering van grond en grondwater

Voor de zuivering van afval- of grondwater kunnen wij u een breed pallet aan oplossingen bieden, variërend van het opstellen van een grondstromenplan, ontgraving, herschikken van grond, vastlegging met actieve kool of aanpak middels chemisch oxidatieve technieken. NTP beschikt over een eigen laboratorium en pilotinstallaties waarmee wij continue de effectiviteit van saneringstechnieken testen en verder ontwikkelen. Momenteel kunnen wij ruim 80% van de PFAS volledig verwijderen, afhankelijk van de samenstelling, middels oxidatieve technieken. Het restant behandelen wij met actief kool waarvan wij leverancier zijn. Wij beschikken over veel verschillende soorten actief kool waardoor wij u een oplossing op maat kunnen bieden.

Wat zijn PFAS?

PFAS, ook wel bekend als poly- en perfluoralkylstoffen, bestaat uit een brede groep van chemicaliën die sinds de jaren veertig worden gebruikt in tal van alledaagse producten. Deze stoffen staan bekend om hun waterafstotende, vuilafstotende, onverwoestbare, hittebestendige en zelfs brandwerende eigenschappen. Echter, recente ontwikkelingen hebben aangetoond dat er langdurige en schadelijke effecten kunnen hebben op mens, dier en de natuur. Er zijn momenteel ongeveer 6.000 verschillende PFAS-stoffen bekend, waarvan sommige zijn geclassificeerd als Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). De bekendste voorbeelden hiervan zijn PFOS, PFOA en GenX.

De normen worden steeds strenger, maar desondanks worden deze stoffen nog steeds op grote schaal toegepast voor diverse doeleinden. Dit heeft geleid tot een probleem, waarbij honderden bouwprojecten vertraging hebben opgelopen als gevolg van de nieuwe normen.

Waarvoor worden PFAS gebruikt?

Het eerste relevante PFAS-molecuul was PTFE (Teflon) en werd in 1938 ontdekt. Naast het voorkomen van plakken, zoals bij anti-aanbakpannen vond het in eerste instantie zijn toepassing voornamelijk in het waterbestendig maken van oppervlakken, zoals regenjassen. Later werd de PFAS-variant PFOS gebruikt in blusschuim.

Waarom zijn PFAS een probleem?

PFAS zijn Persistent, Bioaccumulatief en Toxisch (PBT). Ze breken in het geheel niet af. Sterker nog, ze stapelen zich op in mens,dier en natuur en zijn giftig. De kracht zit in de vele koolstof-fluorverbindingen; de sterkste verbindingen in de organische chemie. Omdat geen grotere oxidatie- of reductiekracht bestaat zijn de moleculen dus extreem bestand tegen chemische afbraak. Ook bij verhitting is volledige afbraak alleen mogelijk bij temperaturen van circa 1100°C.

Al deze eigenschappen resulteren in een extreem lange levensduur van de moleculen onder natuurlijke omstandigheden en noemen we daarom een ‘forever chemical’. 

Wet- en regelgeving

Voor de sanering van PFAS verontreinigde bodem en voor hergebruik van PFAS houdende grond zijn door het Rijk nog geen vaste normen in de regelgeving opgenomen. Wel zijn er door het Rijk richtlijnen opgesteld die u kunnen helpen bij het omgaan met PFAS. Onze specialisten bieden u hiervoor een oplossing op maat.

Bodemsanering bij PFAS verontreiniging

De sanering van met PFAS verontreinigde grond in Nederland is momenteel vooral gericht op herschikken of afgraven en storten. Sanering van het grondwater wordt veelal op actief kool geladen alvorens de kool weer thermisch gereinigd moet worden. Naast deze meer klassieke vormen van waterzuivering werkt NTP sinds 2017 in samenwerking met een partner aan de implementatie van een alternatieve technologie om zowel insitu als on site PFAS volledig af te breken.

Door het combineren van ozon, waterstofperoxide en een katalysator worden de sulfonzuren eerst omgezet in carbonzuren en verder afgebroken. Hierdoor kan een grote reductie in koolverbruik worden verkregen.  

Neem voor meer informatie contact op met
Dennis Scheper
Bedrijfsleider