Skip to content
Elektrisch materieel Deventer

Ontwikkeling van de stad, maar dan net even anders

12 maart 2025

Ieder jaar een stap verder op het gebied van emissieloos materieel, dat is een duidelijke doelstelling van de gemeente Deventer. Maar hoe wordt dit in de praktijk gebracht? En welke uitdagingen komen daarbij kijken? We spraken hierover met Peter van Oostrum, directievoerder van de gemeente Deventer.

Duurzaamheid als speerpunt

Afgelopen december draaide onze elektrische kraan in de wijk Oranjekwartier. Een van de grote veranderingen bij dit project was de verplichting in het bestek om klein materieel elektrisch in te zetten. Oranjekwartier was het eerste projecten waarin de eis werd gesteld in het bestek. Wij gingen een stapje verder en kozen ervoor om ook groot materieel in te zetten bij een deel van de werkzaamheden bij Oranjekwartier en in de Deltabuurt. 

Een van de grootste uitdagingen? Oplaadmogelijkheden. 

De uitdaging waar meerdere aannemers en opdrachtgevers bij de inzet van elektrisch materieel tegenaan lopen is het opladen. Zo beaamt ook André Sprukkelhorst, projectleider NTP. ‘Bij de projecten in Deventer hebben we in de omgeving gekeken naar oplaadmogelijkheden. Uiteindelijk hebben we bij een nabijgelegen bouwlocatie gebruik kunnen maken van een stroomkast om de kraan in de nacht op te laden. Voor veel aannemers is dit een cruciaal punt: hoe zorg je ervoor dat je materieel efficiënt kan blijven draaien zonder onderbrekingen?’ Ook iets wat Peter ziet als uitdaging voor hen als opdrachtgever. 

Samen kijken naar de inzet

De gemeente Deventer is positief over de stappen die NTP zet. “Ik vind het goed dat NTP hier zelf het voortouw in neemt en op eigen initiatief de elektrische kraan inzet,” aldus de directievoerder. Het geeft de kans om samen te kijken naar de mogelijkheden van de inzet van elektrisch materieel. “De mate waarin aannemers, maar ook opdrachtgevers bereid zijn te investeren in duurzaam materieel speelt hierin een grote rol.”

Toch is er ook een spanningsveld: wanneer stel je iets als vraag en wanneer als eis? De gemeente zoekt hierin naar de juiste balans. Bovendien moet het praktisch haalbaar zijn voor beide partijen, denk hierbij aan de investering en oplaadmogelijkheden.

Toekomstperspectief: een groeiende ambitie

De inzet van de elektrische kraan in het Oranjekwartier en in de Deltabuurt leverde waardevolle inzichten op. Een bijkomend effect is dat het binnen de gemeente nieuwe discussies aanwakkert. Er wordt continue gekeken naar de uitvraag, waarbij haalbaarheid en ambitie twee belangrijke onderwerpen zijn. De gemeente ziet de transitie als een proces dat niet zonder hobbels verloopt. “Je moet ergens beginnen, maar dat heeft gevolgen, ook financieel. Bewustwording binnen de gemeente is hierin cruciaal. We moeten blijven verbeteren, zowel de gemeente als de marktpartijen.”

Deventer heeft in 2020 het Schone Lucht Akkoord getekend (SLA). Het doel van het Schone Lucht Akkoord is om de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. Het is een akkoord tussen Rijk, provincies en een groot aantal gemeenten. Samen streven de deelnemende partijen naar een gezondheidswinst van minimaal 50 procent in 2030 ten opzichte van 2016 en wordt gestreefd naar het bereiken van de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie.  Het schoon en emissieloos bouwen (SEB) is een van de maatregelen van SLA. Deze heeft als doel de bouw te verduurzamen. Dit draagt bij aan tegengaan van klimaatverandering en stikstofdepositie en heeft een positief effect op luchtkwaliteit en daarmee ook op gezondheid van inwoners en ook van de werknemers in de bouw. Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk emissieloos te werken en tegelijkertijd de leefbaarheid van de wijk te verbeteren. De gemeente Deventer zet hiermee samen een belangrijke stap in de richting van een duurzame leefomgeving.

Centraal Instrument Monitoring Luchtkwaliteit (CIMLK)

 

Er is landelijke monitoring van de luchtkwaliteit in het Centraal Instrument Monitoring Luchtkwaliteit.

Er wordt momenteel een plan van aanpak monitoring luchtkwaliteit Deventer voorbereid waarin de luchtkwaliteit met lokale metingen wordt bewaakt.

Deventer

Werkzaamheden

In het Oranjekwartier zijn we begonnen met de tweede fase van de parallelweg Wezenland. Binnenkort starten we met het aanbrengen van een drempel in de Julianastraat en de grondverbetering voor het aanbrengen van groenvoorzieningen. In de Deltabuurt zijn we in het nieuwe jaar gestart met de tweede fase van de Volkerakstraat. De derde fase, de reconstructie van de Haringvlietstraat, zal midden maart in uitvoering gaan.

Wil je meer informatie over de inzet van de elektrische kraan? Neem dan contact op met André Sprukkelhorst.

Neem voor meer informatie contact op met
André Sprukkelhorst
Projectleider