Skip to content

CO2-bewust certificaat niveau 5

De CO2-prestatieladder is een instrument dat bedrijven helpt om hun CO2-uitstoot te verminderen. Het is gebaseerd op vijf niveaus, waarbij niveau 1 het laagste niveau is en niveau 5 het hoogste. Bedrijven kunnen certificering op een van deze niveaus behalen door te voldoen aan specifieke eisen op het gebied van CO2-reductie en duurzaamheid.

Wij maken gebruik van de CO2-prestatieladder om de CO2-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd te werken aan duurzaamheid. Dit doen we bijvoorbeeld door het gebruik van duurzame materialen, het verminderen van het energieverbruik van machines en het stimuleren van duurzaam gedrag bij medewerkers. NTP is gecertificeerd op niveau 5 van de CO2-prestatieladder.

Het behalen van een hoger niveau op de CO2-prestatieladder vereist meer inspanning en investeringen, maar kan ook leiden tot kostenbesparingen en positieve reputatie-effecten voor NTP. Bovendien is het een stimulans om als bedrijf bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

In de wegenbouwsector kan de CO2-prestatieladder bijvoorbeeld worden gebruikt om bedrijven aan te moedigen om duurzame bouwmaterialen te gebruiken, zoals asfalt dat is gemaakt van gerecycled materiaal, of om het gebruik van elektrische machines te stimuleren in plaats van machines die op fossiele brandstoffen werken. Zo kan de CO2-uitstoot worden verminderd en kan de sector bijdragen aan de vermindering van klimaatverandering.

Kortom, de CO2-prestatieladder is een belangrijk instrument voor bedrijven in de wegenbouwsector om hun CO2-uitstoot te verminderen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Het is een stimulans om te werken aan duurzaamheid en kan positieve effecten hebben op de reputatie en de kosten van het bedrijf.

Neem contact op

PCR-asfalt

Nederland verduurzaamt en ook de asfaltsector draagt hier volop aan bij. Om in het aanbestedingsproces op een uniforme manier de duurzaamheid van het asfalt te kunnen berekenen zijn zogeheten Product Category Rules voor Nederlandse Asfaltmengsels (PCR-NL) ontwikkeld. NTP heeft samen met andere organisaties actief bijgedragen aan de totstandkoming van de PCR-NL.

Bekijk hier de Product Category Rules 2022

Vanuit het Asfalt Impuls project “Aantoonbaar Duurzaam Asfalt” is de eerste versie van de PCR Asfalt in juli 2020 gepubliceerd. Inmiddels is gewerkt aan een actualisatie van deze rekenregels. 

Het beheer van de PCR-NL is vanuit de VBW (Vakgroep Bitumineuze Werken) belegt binnen de Permanente Commissie Duurzaamheid. Vanuit die commissie richt de werkgroep Technisch-Inhoudelijke Commissie (TIC) zich op de PCR-NL. Hierin heeft de TIC als doel de PCR-NL te beheren en verbeteren.

De TIC is hiervoor paritair ingericht met vertegenwoordigers van de belangrijkste stakeholders in de asfaltsector. De werkgroep bestaat momenteel uit vertegenwoordigers van de grote en kleine asfaltproducenten, opdrachtgevers, Ecochain, NIBE, Ecoreview, TNO, Asfalt-Impuls en de VBW.

meer achtergrondinformatie over PCR

Lake source cooling

NTP innoveert ook op het gebied van water. In samenwerking met Energiefonds Overijssel en ZGT Almelo hebben we het systeem ‘Lake Source Cooling’ ontwikkeld. Dit innovatieve koelsysteem maakt gebruik van water uit een nabijgelegen plas om het Ziekenhuis in Almelo (ZGT) te koelen.

Lake Source Cooling is een systeem waarbij koud water uit een diepe vijver wordt opgepompt om een gebouw te koelen. Dit water wordt via ondergrondse buizen naar de technische ruimte van het gebouw geleid, waar het warmere water wordt afgekoeld. Het opgewarmde water stroomt daarna terug naar de vijver, maar wordt eerst gezuiverd door een natuurfilter en op de juiste temperatuur gebracht. Het systeem past zich aan op basis van de buitentemperatuur en luchtvochtigheid. De temperatuur van de vijver wordt nauwlettend gemonitord, zodat er altijd voldoende koud water voor de koeling beschikbaar is.

Neem voor meer informatie contact op met
Martin Nijzink
Gecertificeerd Hoger Veiligheidskundige en Arbeidshygiënist