Skip to content
Moestuinherstel in Sliedrecht 

Moestuinherstel in Sliedrecht 

Afgerond project Sliedrecht
Opdrachtgever Stichting Moestuinherstel
Locatie Sliedrecht
Start Werkzaamheden maart 2025
Oplevering maart 2025

In opdracht van Stichting Moestuinherstel hebben we de werkzaamheden van de pilot Moestuinherstel in Sliedrecht uitgevoerd. De moestuin op deze plek is in het verleden verontreinigd geraakt met de chemische stof PFOA. Met het planten van knoflook en koolrabi in de schone grond is op 3 maart 2025 officieel de pilot van project Moestuinherstel van start gegaan. Dit gebeurde op het adres Baanhoek 453 in Sliedrecht, een van de drie proeflocaties van het project MoestuinherstelDe bovenste 50 centimeter van de moestuin is afgegraven, waarna schone grond is teruggegebracht. Met deze maatregel kan de betrokken moestuinder weer veilig en zonder beperkingen gewassen uit eigen tuin eten.

Samenwerking

Uit metingen uitgevoerd door een extern bureau bleek dat de grond op sommige plekken verontreinigd was. Het plan van aanpak voor herstel van de locaties is opgesteld in samenwerking met de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht, en Chemours. Het plan van aanpak is opgesteld onder begeleiding van onafhankelijke externe deskundigen op het gebied van bodemverontreiniging en sanering. De herstelmaatregelen uit het plan van aanpak zijn bedoeld om moestuinen in de vier gemeenten weer geschikt te maken voor het veilig en onbeperkt consumeren van gewassen. De moestuin aan de Baanhoek is de eerste locatie die wordt aangepakt waarbij de opgedane kennis mee wordt genomen bij de andere moestuinen. Het is een belangrijke mijlpaal voor de partijen die zich inzetten voor het herstel van door PFAO verontreinigde moestuinen in de regio Dordrecht.

Leerpunten

Na afronding van de werkzaamheden worden de voorbereiding en uitvoering van het project geëvalueerd met de Stichting Moestuinherstel. Met de leerpunten van deze pilot kunnen de andere pilots worden uitgevoerd om uiteindelijk tot een uniforme werkwijze te komen. 

Voor ons als NTP een mooie kans om onze kennis op het gebied van (moes)tuin saneringen te tonen. En hiermee bij te dragen aan de verbetering van de leefomgeving in de omgeving van de productielocatie van Chemours. 

Neem voor meer informatie contact op met
Bas van Andel
Projectleider