Skip to content
Onderlangs Arnhem

Onderlangs Arnhem

Lopend project Onderlangs
Opdrachtgever Gemeente Arnhem
Locatie Onderlangs
Start Werkzaamheden Juli 2024
Oplevering December 2024

In opdracht van de gemeente Arnhem werken wij aan de herinrichting van Onderlangs, een belangrijke verbindingsweg in de stad. Dit project, onderdeel van de Hoogwaardige Fietsroute Arnhem-Wageningen, omvat ook de aanleg van een nieuw hemelwaterriool. We werken onder begeleiding van Den Ouden, een specialist in het opsporen van ontplofbare oorlogsresten. Ook de stadsarcheoloog Leo Smole houdt toezicht, omdat het nieuw te leggen riool mogelijk kruist met loopgraven uit de tweede wereldoorlog. Met deze herinrichting streven we naar een veilige, groene en efficiënte straat die de stedelijke omgeving verrijkt en de leefbaarheid verbetert. We zijn voor de bouwvak gestart met de werkzaamheden en hebben deze tijdens de bouwvak voortgezet.

NTP bouwt door tijdens de bouwvak

Tijdens de bouwvak hebben we doorgewerkt aan dit project. Deze extra inzet was gericht op het waarborgen van de bereikbaarheid van Hogeschool ArtEZ na de zomervakantie en het tijdig realiseren van de noodzakelijke fietsomleidingen. Dankzij deze inspanningen kunnen studenten en medewerkers veilig hun weg vinden.

Wat gaan we doen?

Onderlangs wordt veiliger en groener door een reeks doordachte maatregelen. We verwijderen de busbaan, waardoor er ruimte vrijkomt voor extra groen. Hierdoor wordt Onderlangs getransformeerd tot een groene laan met schaduwrijke bomen. Daarnaast leggen we een deel van de snelfietsroute aan tussen Arnhem Centrum en Wageningen. Hierdoor wordt de veiligheid en doorstroming verbeterd. Daarnaast realiseren we nabij Hogeschool ArtEZ een voorrangsplein. Het project omvat ook de aanleg van een nieuw hemelwaterriool in dit historische gebied. Daarom werken we onder archeologische begeleiding en met deskundigen van Ontplofbare Oorlogsresten (OOO) om zowel het culturele erfgoed als de veiligheid tijdens de werkzaamheden te waarborgen.

Waarom kiezen we voor een voorrangsplein?

Een voorrangsplein is een ruime rotonde waar automobilisten en fietsers elkaar voorrang moeten verlenen.

Dit type plein biedt vier concrete voordelen:

  • Meer overzicht voor automobilisten
  • Lagere verkeerssnelheid
  • Betere aansluiting op het museumpark
  • Verbeterde doorstroming door het verwijderen van stoplichten

De hoogwaardige fietsroute arnhem-wageningen

Gemeente Wageningen, Renkum en Arnhem werken samen aan de aanleg van de hoogwaardige fietsroute tussen Arnhem en Wageningen. Deze route verbindt belangrijke woon- en werklocaties met dorps- en stadskernen. We leggen hoogwaardige fietsroutes aan op deels bestaande fietsroutes, die we slim met elkaar verbinden tot een doorlopend project. Door het aanleggen van hoogwaardige fietspaden maken we het aantrekkelijker en gemakkelijker om de fiets te kiezen voor uw dagelijkse woon-werkverkeer of studie. De fietsroutes worden aangelegd met asfalt en minimale obstakels om een veilige en comfortabele rit te bevorderen. Fietsers krijgen maximale voorrang en ondervinden minimale hinder van ander verkeer.

De groenvisie van gemeente arnhem

In dit project hebben wij de groenvisie van de Gemeente Arnhem centraal gezet. Deze visie richt zich op het creëren van groene en duurzame stedelijke ruimtes. Door groen toe te voegen, verbeteren wij niet alleen de functionaliteit van de omgeving, maar versterken wij ook de ecologische waarde. Zo dragen wij bij aan een gezondere en aantrekkelijkere leefomgeving voor iedereen.

Bijzonderheden op project Onderlangs Arnhem

Op de bouwplaats is een opvallend element te zien: een elektrische mobiele kraan. Deze emissievrije kraan wordt in samenwerking met Van Werven ingezet bij werken van NTP. Er is geen uitstoot van stikstof en fijnstof, daarnaast is het geluidsniveau is minimaal. Het milieuvriendelijke karakter van de kraan sluit goed aan bij de duurzame ambities van zowel NTP als onze opdrachtgever, de gemeente Arnhem.

Oplaadpunt voor de elektrische kraan

Onze elektrische kraan wordt opgeladen bij het Walstroompunt aan de Nieuwe Havenweg, dat gekoppeld is aan het zonnepanelenveld en de windmolens bij Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Deze combinatie van duurzame energiebronnen zorgt ervoor dat de kraan niet alleen duurzaam werkt, maar ook duurzaam wordt opgeladen.

Neem voor meer informatie contact op met
Bob van der Eerden
Hoofduitvoerder