In opdracht van de gemeente Doetinchem voert NTP in combinatie met Waterslag de grootste PFAS-bodemsanering van Nederland uit. Op de locatie was een bedrijf actief die zich bezighield met de inname van blusschuim. In 2021 is een grote lekkage ontstaan met als gevolg een grote PFAS-verontreiniging in bodem en grondwater.
De sanering duurt in totaal zes maanden en verloopt in verschillende fasen. De vervuilde kleigrond wordt ontgraven en afgevoerd naar stortplaatsen en de grondreiniger. Voor de zuivering van het sterk verontreinigde grondwater maakt NTP gebruik van een innovatieve zuiveringsinstallatie van Waterslag.
Werkzaamheden PFAS bodemsanering
Op de locatie is ca. 20.000 ton grond matig tot zeer sterk verontreinigd met PFAS. De kleiige grond wordt op locatie met behulp van GPS-besturing vanuit verschillende vakken onder de grondwaterstand ontgraven. Zodra het vak ontgraven is, wordt het grondwater binnen het vak opgepompt, gezuiverd en vervolgens weer teruggebracht in het vak. Dit proces herhalen we meerdere keren per vak.
Het grondwater wordt daarbij op een unieke en innovatieve manier gezuiverd. Tijdens de eerste spoeling behandelen we het grondwater met een flocculatiestap waarbij overtollige kleideeltjes middels een DAF-installatie (dissolved air flotation) worden verwijderd. Tijdens de volgende spoeling verwijderen we specifiek de aanwezige PFAS, PFOA en PFOS uit het grondwater met behulp van poederkool en granulair kool. Ook hierbij wordt de DAF ingezet om de poederkool met PFAS uit het water te halen.
Onderzoek naar innovatie in doetinchem
Daarnaast loopt er momenteel een proef waarbij wordt onderzocht of de verontreinigde kleigrond kan worden omgezet in bakstenen. De eerste testresultaten zijn positief, en de verwachting is dat in het voorjaar verdere inzichten beschikbaar komen. Inmiddels zijn 4 van de 5 vakken ontgraven waarbij het grondwater succesvol is behandeld en de PFAS is verwijderd.